Kitap,  Trending Now

Işık ve Maddenin Tuhaf Kuramı

Hiç merak ettiniz mi, ‘Neden yansıma açısı gelme açısına eşittir‘ veya ışık ‘Neden hep en kısa yolu “tercih” eder?’ diye.

Aslında hepimizin bildiği bu kural bir o kadar da nedenini bilmediğimiz bir soru.

Yanıt ise Feynman’ın kitapta anlattığı gibi ışığın bir noktaya ulaşması için gereken yolların olasılıkları ve bu olasıklık oklarının sonucudur.Özet olarak yansıma ve gelme açısı dışındaki açılar oklarda görüldüğü gibi aynı uzunluklarda ve zıt yönlerrde olduklarından  birbirini götürür ve geriye açıları eşit olan yansıma ve gelme açılarının kalmasıdır.

Kuantum, küçük enerji paketçikleri anlamına gelen kuanta kelimesinden gelmektedir.Max Planck kuanta kelimesini ışık için kullandı.Kuantum elektrodinamiği ise atomaltı parçacıkların elektromanyetik ilişkiyi inceleyen alandır.Feynman K-E-D-İ’de elektronun yapabileceği etkileşimleri kendine özgü Feynman diyagramları ile göstermektedir.

Kitapta en çok ilgimi çeken şey Richard Feynman’ın positronu zamanda geriye giden bir elektron olarak anlatmasıdır.Pozitron ve antipozitron birbirlerini yok ederler.Bunu zamanda biri ileriye biri geriye giden elektron olarak düşündüğünüzde de bunun aynı sonucu verieceğini düşünürsünüz.Birbirlerini yok ederler.Gama ışını yayarlar.

K-E-D-İ ile madde ve foton ie ilgili her gün  gözlemlediğimiz olayları bilimsel olarak anlama imkanına erişebilirsiniz.

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.