Kitap,  Kozmoloji

Bükülmüş Geçitler – Lisa Randall

Harvard üniversitesinde Bilim Profesörü unvanına sahip olan Lisa Randall, birçok dergide kozmoloji ve kuramsal parçacık fiziğinde yazılar yazmıştır. Raman Sundrum ile yaptıkları çalışmalar sonucunda hiyerarşi probleminin yeni bir yüksek- boyutsal mekanizma ile çözülmesini önermişlerdir. “Randal-Sundrum Modeli” ismini almıştır.

Evrenin ek boyutları,  zarlar, sicim kuramı ile fizikte yeni bir döneme girmiş bulunmaktayız. Özel görelilik ile uzayzaman bükülmesini keşfettik. Kuantum fiziği parçacıkların daha da derinine inmemizi ve ölçekler ile evreni anlayış biçimimizin nasıl değişebileceğini göstererek belirsizliklerle dolu bir evrene gözlerimizi açmamızı sağladı.

Şimdi ise  uzayzamanın yapı taşlarını araştırmada daha derine iniyoruz.

Bükülmüş Geçitler de evrenimizin boyutsal yapısını anlayarak kütleçekimin neden zayıf olduğu, parçacıkların spin sayılarının neden böyle olduğu,  bizlerin bir başka boyuta geçip geçemediği, veya neden 5 boyutlu değil de 3 uzay boyutlu olabileceğimizin cevabının peşinde.

Kitapta Ike gibi karakterler üzerinden biraz hikayeleştirme kısımları,  akıcı üslubu ve teknik bilgilere girmekten kaçınılmayıp, herkese hitap edecek şekilde yazılması ile sıkıcı olmadan ve evrenin 5. boyutu, zarlar ve sicimler konusunu en iyi anlatan kitaplardandır.

Bükülmüş geçitlerde anlatılan konular:

Yığın, zardünyalar ve sicimler arasındaki bağlantıyı anlamak; ek boyutlar ve kozmoloji ve sicim  teorisini  keşfetmek istiyorsanız Bükülmüş Geçitler anlatmak  için sizi bekliyor!

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.